Het stappenplan voor thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen kan een uitdaging zijn, zeker als ze nog niet naar school gaan. Nu we voor langere tijd allemaal thuis werken en thuis leren, is het handig om duidelijke afspraken hierover te maken. Dit stappenplan thuiswerken met kinderen helpt je daarbij.

Stappenplan thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen kan soms een noodzaak zijn, of het nu komt door een onverwachte studiedag, een ziekte, of omdat de kinderopvang niet beschikbaar is. Sinds de coronapandemie zijn veel van ons gewend geraakt aan werken vanuit huis, maar dat betekent niet dat het altijd makkelijk is – zeker niet met een kleintje in huis. Gelukkig zijn er manieren om deze situatie goed te managen.

Met een slim stappenplan kun je ervoor zorgen dat je productief blijft, ook als je kinderen thuis zijn. Hieronder vind je vijf praktische stappen om het meeste uit je werkdag te halen, zonder dat je kinderen zich vervelen of jij overspannen raakt.

Stap 1. Maak een plan van aanpak

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin je dag met het maken van een concreet plan waarin je rekening houdt met de momenten waarop je kinderen je mogelijk kunnen storen. Dit betekent dat je taken die volledige concentratie vereisen, zoals vergaderingen of rapporten schrijven, plant op momenten dat je kinderen hun middagslaapje doen of rustig spelen.

Probeer je werkschema hierop aan te passen, zodat je jouw tijd optimaal kunt benutten zonder voortdurend onderbroken te worden.

Stap 2. Zet je plan om in een schema en deel het

Een schema geeft structuur aan je dag en helpt je om focusmomenten beter te plannen. Er zijn handige tools zoals TrelloAsana, of Google Calendar, waarin je taken kunt verdelen en deze eventueel ook kunt delen met je collega’s of leidinggevende.

Op die manier weten zij precies wanneer ze je kunnen bereiken en wanneer je minder goed beschikbaar bent. Dergelijke transparantie creëert wederzijds begrip en helpt om de werkdruk onder controle te houden.

Stap 3. Maak duidelijke afspraken met je kinderen

Ook met kinderen kun je duidelijke afspraken maken over wanneer ze je wel of niet mogen storen. Dit hangt natuurlijk af van hun leeftijd, maar kinderen begrijpen vaak meer dan we denken.

Een simpel systeem zoals een rode en groene kaart op de deur kan al helpen: rood betekent dat je even niet gestoord mag worden, groen dat ze gerust binnen mogen komen. Leg het hen rustig uit en betrek ze erbij, zodat ze zich serieus genomen voelen.

Stap 4. Zorg voor voldoende entertainment zonder schermtijd

Hoewel schermtijd verleidelijk kan zijn, zijn er ook tal van alternatieven om je kinderen te vermaken zonder dat je hen continu in de gaten hoeft te houden. Voor jongere kinderen kun je denken aan bouwspeelgoed zoals Duplo of Lego, kleurboeken, of puzzels. Oudere kinderen kun je uitdagen met knutselopdrachten, leesboeken, of audioboeken.

Speelgoed dat de creativiteit prikkelt, kan hen voor langere tijd bezighouden. Als je voor wat oudere kinderen bent, kun je ook overwegen om een speciale activiteitendoos samen te stellen, vol met dingen die ze alleen mogen doen als jij aan het werk bent.

Stap 5. Vergeet niet te pauzeren

Als de grenzen tussen werk en privé vervagen, is het makkelijk om pauzes over te slaan. Toch zijn deze rustmomenten cruciaal voor je eigen productiviteit en voor de relatie met je kind. Gebruik je pauzes om echt even tijd met je kind door te brengen.

Samen lunchen, een kort spelletje doen of even naar buiten gaan kan niet alleen de band met je kind versterken, maar geeft jou ook de energie om er weer tegenaan te gaan.

Extra: faciliteer thuiswerken zo goed mogelijk

Bedrijven moeten zich realiseren dat thuiswerken met kinderen een realiteit voor hun medewerkers is. Het is daarom belangrijk dat ze hun medewerkers optimaal ondersteunen, zodat werken vanuit huis soepel verloopt. Dit kan door tools en accessoires te bieden die helpen om productief te blijven in een thuisomgeving.

  • Poly headsets met AI-gestuurde ruisonderdrukking filteren achtergrondgeluiden, zodat je ongestoord kunt werken, zelfs als je kinderen in de buurt zijn.
  • Camera’s die je automatisch scherp in beeld houden, zorgen ervoor dat je tijdens videovergaderingen altijd professioneel overkomt, zelfs als je van plek wisselt.
  • Tools zoals Proactive Insights geven bedrijven inzicht in de status van de devices van hun medewerkers. Zo kan apparatuur tijdig vervangen worden voordat deze uitvalt, wat zorgt voor minder onderbrekingen in de werkdag.
  • Flexibiliteit en begrip zijn ook belangrijk. Door medewerkers de ruimte te geven om hun dag zelf in te delen en afspraken te maken over werktijden, ontstaat er meer balans tussen werk en privé.

Met deze stappen en oplossingen kun je als werknemer én als bedrijf het beste halen uit de thuiswerksituatie, zelfs als er kinderen in huis zijn.