Wat komt er allemaal kijken bij de implementatie van AI in jouw bedrijf?

Artificiële intelligentie wordt meer en meer gebruikt door bedrijven in zowat alle sectoren. Hoe zorg je ervoor dat die implementatie soepel verloopt en waar moet je rekening mee houden?

Zowat ieder bedrijf is tegenwoordig met artificiële intelligentie (AI) bezig, of toch op z’n minst aan het kijken waarom het voor hen interessant kan zijn. Wat kunnen ze ermee doen, hoe ver willen ze erin gaan en wie mag er gebruik van maken?

AI verhoogt de productiviteit en werkefficiëntie van jouw werknemers. Dankzij AI-agents kunnen bepaalde taken zelfs volledig geautomatiseerd worden zonder menselijke tussenkomst. “AI-toepassingen ontwikkelen zich zoals het internet in de jaren 2000, waar bedrijven zich afvroegen of het wel de moeite was, tot het later onmisbaar bleek”, aldus Andreas Van Puyenbroeck, Category Manager en AI Ambassador voor Noord-West-Europa bij HP.

De technologie groeit met rasse schreden. Het is niet onlogisch dat bedrijven niet meteen op de kar springen. De implementatie van AI in een bedrijf brengt uitdagingen met zich mee. Elke uitdaging hangt samen met een andere, dat geheel vormt een algemene implementatie. Wordt er eentje niet opgelost, zal jouw bedrijf binnen de kortste keren de strategie moeten herzien.

1. Juiste infrastructuur

Een degelijke technologische basisinfrastructuur is cruciaal om AI succesvol te kunnen implementeren. Dat omvat niet alleen de hardware en software die nodig zijn om AI-oplossingen te runnen, maar ook een degelijke netwerkverbinding en voldoende fysieke of cloudopslag voor de data die AI zal gebruiken. Bedrijven moeten dus dringend investeren in cloudoplossingen of lokale servers, afhankelijk van hun behoeften en voorkeuren.

Daarnaast is het belangrijk om de huidige IT-systemen onder de loep te nemen en te zorgen dat die gecombineerd kunnen worden met nieuwe AI-systemen. Als dat niet het geval is, kunnen ze best volledig vervangen of geüpgraded worden.

2. Privacy en cybersecurity

“Als je artificiële intelligentie gebruikt, moet je je ook verdiepen in cybersecurity en dataorganisatie”, weet Van Puyenbroeck. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de privacywet- en regelgeving, zoals de AI Act en NIS 2-wetgeving in Europa. Dat zorgt er niet alleen voor dat ze de wet naleven, maar kan ook enorm hoge boetes voorkomen.

Elke cybersecuritystrategie voor AI moet vertrekken vanuit dataprivacy. Dat is nodig om gegevensdiefstal, cyberaanvallen en andere bedreigingen te voorkomen, vooral omdat AI-systemen vaak doelwitten zijn voor aanvallen. Je wint er ook meteen het vertrouwen mee van je klanten.

3. Voldoende beheer en incalculeren foutenmarge

AI-systemen kunnen fouten maken, zeker in dit stadium van de technologische ontwikkeling. “Je gaat echt er wel voor moeten zorgen dat de code zo is geschreven dat er heel duidelijke grenzen zijn voor die software”, zegt Van Puyenbroeck. Daarom is het is belangrijk dat bedrijven hun AI-toepassingen nauwlettend opvolgen. Ze zouden de AI-prestatie constant moeten monitoren, maar de tools ook regelmatig updaten en onderhouden.

Een draaiboek om met fouten om te gaan en ze achteraf analyseren, helpt om snel te reageren op problemen en om de impact van die fouten zo miniem mogelijk te houden. Welk risico brengen die fouten met zich mee voor het bedrijf, de stakeholders en klanten? Ook hier zijn privacy en cybersecurity belangrijke pijlers.

4. Training van personeel

Een belangrijk maar vaak vergeten punt, is de training van het personeel. Medewerkers moeten goed begrijpen hoe AI-systemen werken en hoe ze kunnen worden ingezet in het helpen bij of automatiseren van hun dagelijkse taken. Dit kan inhouden dat er workshops, cursussen of trainingen moeten worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat medewerkers zich comfortabel voelen met het gebruik van nieuwe technologieën. Daarna krijgen ze een AI-licentie.

Bovendien moet er aandacht zijn voor de veranderende rol van werknemers in een AI-gestuurde omgeving, zodat ze zich kunnen aanpassen aan nieuwe verantwoordelijkheden en taken. “Het begint natuurlijk allemaal met het moment waarop je de licentie gaat uitdelen, dat je als bedrijf uitlegt waarom je dat doet. Het heeft geen zin om zonder enige aankondiging of met één mail in het bedrijf AI te introduceren. Er moet een verhaal en redenering achter zitten.”, zegt Van Puyenbroeck.

5. Budgettering 

We hebben misschien wel de belangrijkste factor voor het laatst gehouden: het uittrekken van een AI-budget. De financiële aspecten van AI-implementatie zijn niet te onderschatten. Bedrijven moeten rekening houden met de kosten voor de ontwikkeling of aankoop van AI-technologie. Ook de implementatie ervan en de doorlopende onderhoudskosten kunnen oplopen.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan AI-training van medewerkers die ermee aan de slag gaan. Het is onmisbaar voor een bedrijf om een realistisch budget op te stellen dat niet alleen de investering zelf dekt, maar ook rekening houdt met toekomstige uitbreidingen, aanpassingen en evolutie van de technologie. Je weet natuurlijk nooit 100 procent hoe je dat budget bepaalt, maar een buffer is nooit een slecht idee.