Het ei van Columbus: Vlaamse overheid onderzoekt generatieve AI

Begin dit jaar startte de Vlaamse overheid een project over generatieve AI: Columbus.

Het project over generatieve AI heet Columbus, genoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger, en richt zich op het ontdekken van de meerwaarde die AI kan bieden aan organisaties. De overheid ziet dit project als een ontdekkingsreis, waarin ze “onbekende wateren trotseren” om de mogelijkheden en toepassingen van AI verder uit te diepen.

Jolien, expert in veranderingsmanagement en communicatie van de Vlaamse overheid, maakt deel uit van het Columbus team. “Wij zien AI als een golf waar we niet in willen verdrinken, maar mee op willen surfen,” aldus Jolien.

AI binnen de overheid

In Columbus zijn drie paden gedefinieerd: inspiratie, experimentatie en het uitbouwen van een strategie. Jolien licht toe: “Met inspiratie willen we een bewustwording creëren rond AI en kennis hierover verhogen. Experimentatie gaat over het verzamelen van ideeën binnen de organisatie, en testen we de haalbaarste om te zien of ze waarde toevoegen. Die breiden we uit om ze uiteindelijk te realiseren en te implementeren,” legt ze uit.

Daarvoor gebruikt het team artificiële intelligentie. “Tijdens de inspiratiefase is Copilot gebruikt om te laten zien hoe de tool alledaagse taken kan vergemakkelijken. Voor de experimentatiefase werden verschillende AI-tools gebruikt, om bijvoorbeeld data uit documenten te halen,” vertelt Jolien.

Wat biedt de toekomst?

Jolien ziet dit jaar als een jaar van leren en ontdekken: “2024 draaide om inspiratie en experimenteren. Mensen ervaren nu al hoe AI hun productiever kan maken.”

De focus voor 2025 ligt op het verder uitwerken van de strategie. “Het komende jaar staat volledig in het teken van strategie en implementatie. We willen voortbouwen op onze eerdere learnings. Artificiële intelligentie zal een grote impact hebben op onze processen, cultuur en organisatie. Daar willen we goed op voorbereid zijn,” legt Jolien uit.

Het belangrijkste is om een toegankelijke aanpak te voorzien. “Het gebruik van Copilot is in zes maanden verdubbeld. Mensen zijn dus niet bang om AI-tools te gebruiken. We vergelijken het graag met het ei van Columbus: iets wat moeilijk lijkt, kan erg gemakkelijk zijn met de juiste aanpak,” besluit Jolien.

Het is nu tijd om stap voor stap verder te bouwen op de stevige fundering die al gelegd is binnen Columbus. Het project brengt technologie en mensen samen, met de focus op samenwerking.