De toekomst van hybride werken: technologie versus bedrijfscultuur

hybride werken hp

Wat is er belangrijk bij hybride werken: de juiste technologie, een inclusieve bedrijfscultuur of een combinatie van beide?

Sinds de coronapandemie is hybride werken niet meer weg te denken. Technologie kan hybride werken mogelijk maken, maar zonder een sterke bedrijfscultuur blijft het zoeken naar de juiste balans. Welke aspecten van de werkcultuur geven de doorslag, we spreken hierover met Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux.

De werknemer zelf aan het stuur

Hoewel een aantal bedrijven momenteel hun personeel vraagt om weer 100 procent op kantoor te zijn, wordt het hybride werken door de meeste organisaties omarmt. HP is zo’n bedrijf waar ze de verantwoordelijkheid vooral bij de werknemers zelf leggen. Dit komt ook omdat HP de verantwoordelijkheid voor productiviteit ook bij de werknemer neerlegt.  

“Deze autonomie is essentieel in een hybride werkomgeving. HP zet al sinds de jaren zestig mensen aan het stuur van hun eigen werkplaats. We zijn daar heel trots op en geloven nog steeds dat niemand beter kan beslissen waar je vandaag het productiefst bent dan jijzelf,” vertelt Van Beneden.

De juiste technologie speelt een centrale rol in hybride werken. Van Beneden legt uit hoe bedrijven de juiste keuzes kunnen maken bij de aanschaf van tools die werken vanaf elke locatie mogelijk maken: “Vandaag is één van de kerntaken van bedrijven om ervoor te zorgen dat hun werknemers die van overal werken niet gestraft worden voor die keuze. Integendeel, ze moeten overal productief en efficiënt kunnen samenwerken.”

Je moet ervoor zorgen dat je mensen op de juiste momenten samenbrengt.

Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux

Dit betekent dat technologie moet aansluiten bij de behoeften van werknemers. Van Beneden merkt op dat deze trend pas recent belangrijker is geworden in bedrijfsstrategieën: “Wat gisteren absoluut niet in de standaardbudgetten stond, zoals thuiswerkoplossingen, is vandaag de kern van wat ondernemingen moeten doen om hybride werken te ondersteunen.

Daarnaast draait het om technologie die ook op details de interactie verbetert. Betere camera’s, beter geluid. Ter illustratie, daarom hebben we de technologie van Poly inmiddels ook in onze laptops geïntegreerd. Maar ook het kunnen beschikken over een moderne videoconferencing meeting room is hier van belang.”

Cultuur op de eerste plaats

Bedrijven moeten een omgeving creëren waarin samenwerking en menselijke interactie worden gestimuleerd. “Zelfs als een bedrijf perfect is uitgerust met alle juiste tools, moet je ook de juiste cultuur hebben. Je moet ervoor zorgen dat je mensen op de juiste momenten samenbrengt. Als je dat niet doet, brokkelt je vertrouwensband na verloop van tijd af, en mis je een aantal koffiemachinegesprekken die anders heel waardevol zouden zijn,” waarschuwt Van Beneden.

Daarom is het belangrijk dat teams regelmatig fysiek samenkomen: “Zelf hebben we een mix van activiteiten die centraal worden georganiseerd zoals de meer officiële get togethers, townhalls en goede mix van online en offline team meetings. Daarbij belangrijk om ook culturele evenementen te hebben. Denk aan sport, wellbeing, inclusiviteit, maar ook extern gerichte activiteiten. In samenspraak tussen managers en teamleden maak je zo een kalender waarin iedereen zijn of haar eigen agenda op kan afstemmen.”

Daarnaast benadrukt dat een dergelijke agenda een professionele aandacht verdient, en verder gaat dan goedbedoeld ‘vinkjes’ zetten. “Als je met het hele team afspraken maakt, kun je elkaar daar ook op aanspreken. Wij merken dat deze aanpak veel vertrouwen, voorspelbaarheid en een goede onderlinge band creëert.”

Nieuwe generaties, nieuwe verwachtingen

Van Beneden waarschuwt dat deze veranderingen niet zonder uitdagingen komen. “Er is een spanningsveld tussen enerzijds werkgevers die productiviteit, teamwerk, efficiëntie en innovatie willen, en anderzijds werknemers die op zoek zijn naar een goede balans.” Het hybride werkmodel biedt kansen, maar vraagt om aanpassing van beide kanten.

Hybride werken raakt niet alleen aan technologie en cultuur, maar brengt ook verschillen tussen generaties aan het licht. Volgens Koen Van Beneden zien jongere generaties de werkdruk en de relatie met het werk op een andere manier dan hun voorgangers. “Dat is een breder vraagstuk, ook binnen de generaties zelf heb je te maken met verschillende persoonlijkheden. Hier denk ik dat de autonomie en flexibiliteit van hybride werken ook oplossingen kan bieden.” merkt hij op.

Jongere werknemers, die hebben gezien hoe hun ouders vaak werk vooropstelden, stellen andere prioriteiten. “De nieuwe generaties op de werkvloer zijn nadrukkelijker bezig met de goede balans tussen hun persoonlijke en professionele ontwikkeling dan voorgaande generaties. Dat is overigens een uitgangspunt dat voor alle generaties belangrijk blijft”, besluit Van Beneden.