AG Insurance: “Connectie is het allerbelangrijkste bij hybride werken”

Bij AG Insurance, een van grootste verzekeraars in België met meer dan 4.000 medewerkers verspreid over verschillende locaties, heeft de pandemie geleid tot nieuwe werkstructuren.

Tijdens een interview gaf Sylvie Opsommer, verantwoordelijk voor HR en people development bij AG, inzicht in hoe het bedrijf hybride werken aanpakt en welke uitdagingen het met zich meebrengt.

Uniforme strategie

“Bij ons komt iedereen minstens twee dagen per week naar kantoor,” verklaart Opsommer. “Een van die dagen wordt gedefinieerd als teamdag, terwijl de andere dag afhankelijk is van projecten of individuele voorkeuren.” Dit uniforme beleid voorkomt een ‘allegaartje’ aan komen en gaan, waarbij teams op willekeurige dagen werken. Hierdoor blijft er consistentie in samenwerking en teamdynamiek.

hp blije vrouw bij laptop

Tijdens de pandemie heeft AG Insurance snel gehandeld. “We waren vaak net een stap voor op de overheidsinstructies, bijvoorbeeld door iedereen al thuis te laten werken voordat dat verplicht werd,” licht ze toe. Tegelijkertijd bleef het hoofdkantoor open voor medewerkers met moeilijke thuissituaties, zoals jonge kinderen of beperkte werkruimte. Intussen ligt deze periode al even achter ons, maar een warme en inclusieve bedrijfscultuur blijft in ons DNA zitten, vandaar dat we hier aandacht voor blijven hebben.

Focus op connectie

Een van de grootste uitdagingen van hybride werken is het behouden van verbinding tussen werknemers. “Connectie is echt superbelangrijk. Je kunt dat gewoon niet evenaren als iedereen thuis werkt,” benadrukt Opsommer. Om dit te ondersteunen, heeft AG geïnvesteerd in moderne vergaderfaciliteiten die hybride meetings naadloos laten verlopen. “Onze vergaderruimtes zijn uitgerust met hoogwaardige audio- en videotechnologie, zodat iedereen actief kan deelnemen.”

Wat betreft productiviteit zijn de resultaten positief. “In sommige diensten zien we minder afwezigheden dan voor het hybride werken. ” vertelt ze. Bovendien laat het hybride werken toe om thuis bijvoorbeeld meer focustaken uit te voeren en samen op kantoor meer op projecten in te zetten waarbij samengewerkt wordt.

Investeringen in thuiswerkplekken

Om werknemers te ondersteunen, biedt AG een thuiswerkvergoeding en toegang tot ergonomische materialen. “Er was al een minimum aan zaken voor thuiswerk, maar tijdens COVID hebben we een upgrade doorgevoerd. Werknemers konden extra apparatuur aanvragen via een thuiswerkpakketje, zoals een extra scherm of een headsets,” zegt Opsommer. Daarnaast voert het bedrijf regelmatig welzijnsenquêtes uit om te zorgen dat het werk in optimale omstandigheden kan verlopen.

Een warme en inclusieve bedrijfscultuur blijft in ons DNA zitten.

Sylvie Opsommer, HR and People Development bij AG

Hybride werken zorgt ook voor uitdagingen in verband met inclusief vergaderen. “We hebben opleidingen voorzien rond inclusieve meetingcultuur en efficiëntie,” legt Opsommer uit. Ook leiderschap speelt een cruciale rol. “We trainen managers om ook op afstand sterke connecties te onderhouden met hun teams en regelmatig in te checken.”

Toekomstige uitdagingen

Hoewel de hybride aanpak grotendeels succesvol is, blijven er uitdagingen. “Vooral nieuwkomers hebben extra begeleiding nodig om zich verbonden te voelen,” aldus Opsommer. Bovendien merkt ze op dat maatschappelijke verwachtingen blijven verschuiven. “Sommige mensen willen vijf dagen thuiswerken, maar wij vinden dat fysieke aanwezigheid essentieel is voor onze cultuur. Het is geven en nemen.”

AG Insurance blijft daarom investeren in een aantrekkelijke kantooromgeving. “Onze tagline is ‘A great place to grow for all’. Dit geldt niet alleen voor professionele groei, maar ook voor een fijne werkplek met goede sfeer en moderne faciliteiten waar werknemers graag naartoe komen.”

Het is duidelijk dat AG Insurance fel inzet op het zo aantrekkelijk mogelijk maken van de fysieke kantoren, maar ook luistert naar de noden en het welzijn van de werknemers als het gaat over thuiswerk. Het faciliteren van hybride werken voor iedereen vraagt tijd en moeite, maar het loont om erover na te denken en continu te evalueren en verbeteren.