Zo werkt de 3-2-1-back-upmethode: jouw data veilig in drie stappen

Zo werkt de 3-2-1-back-upmethode: jouw data veilig in drie stappen

Voor eender welk bedrijf is een concrete back-upstrategie is geen overbodige luxe. Als je die niet hebt, kom je daar altijd pas te laat achter.

Er zijn verschillende methoden die je kan toepassen voor back-ups, maar de 3-2-1-regel blijft de gouden standaard. Deze simpele en doeltreffende aanpak zorgt ervoor dat je bestanden altijd veilig zijn, zelfs bij diefstal, brand of een ransomware-aanval.

Wat is de 3-2-1-methode?

De 3-2-1-regel komt uit de IT-wereld en luidt als volgt: maak drie kopieën van je data, op twee verschillende soorten media, waarvan één op een andere fysieke locatie. Zo ben je gedekt voor zo goed als elk type dataverlies.

De eerste kopie is je belangrijkste data, dus bijvoorbeeld alles wat er op je laptop staat. Daarnaast zorg je voor minstens twee back-ups: eentje op een ander type opslag (zoals een externe harde schijf) en een tweede back-up op een externe locatie. Dat laatste kan fysiek zijn, zoals een harde schijf bij jou thuis in plaats van op het werk, maar vaker gebeurt dit via de cloud.

Waarom drie kopieën?

Met drie kopieën heb je minder last van vervelende hardware- en softwareproblemen of menselijke fouten. Stel dat je laptop crasht of besmet raakt met malware, dan heb je nog altijd een lokale kopie én een off-site kopie achter de hand. Zo zal één incident niet al je data onbruikbaar maken.

Twee verschillende opslagmedia

Hiermee bedoelt men simpelweg dat je je back-ups niet op exact dezelfde manier of schijf bewaart. Combineer bijvoorbeeld een externe harde schijf met een NAS of SSD. Dat vermindert de kans dat een specifiek defect beide back-ups tegelijk treft. Een USB-stick valt daar ook onder, maar dat is minder betrouwbaar.

Zorg er ook voor dat je je gegevens versleuteld, zeker als je draagbare of externe media gebruikt. Dan is het risico op verlies of diefstal natuurlijk een pak groter.

Eén back-up op een externe locatie

De belangrijkste stap wordt eigenlijk het meest vergeten: zorg dat minstens één van je back-ups zich op een andere fysieke locatie bevindt. Dat kan cloudopslag zijn (zoals Google Drive, OneDrive of iCloud), een NAS in een ander gebouw, of een externe schijf die je niet thuis bewaart.

Waarom is dit zo cruciaal? Omdat bij een brand of inbraak niet alleen je computer verloren gaat, maar ook je lokale back-up. Een off-site kopie is dan je enige redding.

Als laatste tip is het handig om je back-ups te automatiseren. Het gebeurt enorm vaak dat back-ups vergeten worden en op cruciale momenten niet up-to-date zijn. Gelukkig zijn daar tools voor zoals Windows Back-Up of Apple’s Time Machine.

lees ook

Acht mobiele werkplektrends waar je als IT-manager in 2025 niet omheen kunt