Wat verwacht jouw werknemer écht van technologie?

Wat verwacht jouw werknemer écht van technologie?

Irene Quah vertelt over de toekomst van de werkplek aan de hand van drie profielen.

Technologie is pas nuttig als mensen ondersteund worden in hun werk. Dat is het uitgangspunt waarmee Irene Quah, Solutions Category Manager HP Benelux, haar presentatie op het Future of Work-event opent. “Iedereen moet kunnen doen waar hij of zij goed in is,” zegt ze. “En technologie mag daarbij nooit een obstakel zijn.”

Om dat punt kracht bij te zetten, stelt ze drie fictieve persona’s voor die symbool staan voor de verschillende profielen binnen moderne organisaties: Jane, Fred en Renee.

Jane: de data scientist

Jane is een onderzoekend profiel dat zich graag vastbijt in lastige problemen. Ze werkt met grote datasets, traint AI-modellen en wil daarbij vooral niet afgeremd worden door technische beperkingen. Quah omschrijft haar als iemand die “zich helemaal uitleeft op moeilijke uitdagingen”.

Jane vertegenwoordigt gebruikers die behoefte hebben aan krachtige, betrouwbare hardware, gecombineerd met intuïtieve tools die geen extra drempels opwerpen. HP positioneert haar als iemand voor wie samenwerking, prestaties en lokale rekenkracht hand in hand moeten gaan.

Fred: de projectmanager

Fred is overal tegelijk. Hij moet schakelen tussen interne en externe stakeholders, tussen meetings en deliverables, tussen kantoor en thuis. Quah noemt hem “de man van alles”, een man die graag multitaskt en verwacht dat technologie hem op elk vlak ondersteunt.

Fred staat voor het type werknemer dat productiviteit vooropstelt. Hij wil moeiteloos schakelen tussen apparaten en taken, zonder technische onderbrekingen. Een AI-pc met lange batterijduur, automatische vergaderhulp en contextherkenning past perfect bij zijn werkritme.

Renee: de CIO die overzicht wil

Renee vertegenwoordigt het IT-management. Ze is verantwoordelijk voor de digitale strategie, maar ook voor de tevredenheid van mensen zoals Fred en Jane. Ze wil technologie die werkt, maar ook inzicht biedt. Geen eindeloze dashboards, maar duidelijke actiepunten.

Voor Renee is het WXP-dashboard ontworpen: een centrale cockpit die gegevens verzamelt over alle apparaten (over verschillende merken heen), software, gebruik en tevredenheid. Daarmee kan ze zien waar de problemen zitten, updates doorvoeren, of zelfs vooraf inspelen op frustratie bij gebruikers. “Het helpt haar om strategische beslissingen te nemen op basis van echte data,” aldus Quah.

Eén platform, drie perspectieven

De drie persona’s zijn fictief, maar ze maken duidelijk hoe HP de integratie in moderne werkplekken ziet. Jane is op zoek naar pure kracht, Fred heeft nood aan eenvoud en mobiliteit en Renee wil de controle over en inzicht in zijn personeel behouden.

Die verschillen vertalen zich naar concrete keuzes in hardware, software en services. HP ontwikkelt daarom nu vaker modulaire oplossingen die kunnen worden afgestemd op de noden van elk profiel.

“Zo zorgen we ervoor dat technologie weer doet wat het moet doen,” besluit Quah. “Zoveel mogelijk ondersteunen zonder problemen.”