Veel mensen zijn zich er misschien niet van bewust, maar recent uitgebrachte hardware bevat al vaak AI. Niet alleen software, maar ook hardware maakt een ingrijpende transformatie door. Wat kunnen we ons daarbij voorstellen?
Dat bedrijven steeds meer en meer inzetten op de ontwikkeling van AI-softwaretools, is al even aan de gang. Microsoft heeft Copilot, Google biedt Gemini aan en Apple ontwikkelde Apple Intelligence. Ook HP test tegenwoordig zijn eigen AI Companion in bèta.
Naast AI-software wordt er veel beroep gedaan op AI in hardware, zelfs zonder dat gebruikers ervan weten. “Er draaien al ongelofelijk veel toepassingen in jouw pc die AI gebruiken”, zegt Andreas Van Puyenbroeck, Category Manager en AI Ambassador voor Noordwest-Europa bij HP. “Als we dat uitleggen aan mensen staan ze perplex. Ze weten niet dat hun pc al over zoveel AI beschikt.”
Wat kan AI-hardware nu al?
GPU’s en CPU’s maken steeds vaker plaats voor AI-chips zoals NPU’s, languit neural processing unit. Deze chips zijn ontworpen voor het verwerken van de zware rekenkracht die vereist is voor AI-algoritmes, zoals neurale netwerken en machine learning, op het apparaat zelf. Ze zijn nodig om toepassingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme spraakassistenten veel nauwkeuriger te maken.
AI gaat verder dan enkel processors: enorm veel onderdelen kunnen werken met artificiële intelligentie. Slimme camera’s, microfoons en sensoren gebruiken AI om hun prestaties te verbeteren. De technologie analyseert na een tijdje de gewoontes van de gebruiker om zo bijvoorbeeld energie-instellingen te optimaliseren.
“We zorgen ervoor dat de batterij van een apparaat 10 tot 15 procent beter presteert, en dat komt omdat de AI in het toestel precies weet waar het zich bevindt”, zegt Van Puyenbroeck. “Als de laptop in een boekentas zit, wordt de CPU anders ingesteld en gaat hij in slaapstand. Op tafel draait hij harder, en op een zetel zachter. Al die kleine aanpassingen gebeuren automatisch via AI.”
Daar blijft het niet bij. Van Puyenbroeck: “De ontwikkeling van artificiële intelligentie verloopt in fases, maar dat gebeurt erg snel. Apparaten zijn binnen een aantal jaar volledig zelflerend, intelligenter en efficiënter. Ze kunnen zichzelf dan volledig configureren afhankelijk van jouw gebruik en het type werk dat je doet.”
“Er zijn heel veel onzichtbare dingen waarvan we niemand gaan moeten overtuigen van het succes ervan”, sluit Van Puyenbroeck af. Het wordt interessant om te zien hoe artificiële intelligentie verder gaat evolueren.