Laptop afgeschreven? Geef kansarme jongeren digitale kansen

In een wereld waar digitale skills steeds crucialer worden, blijven nog te veel jongeren zonder laptop achter. Digital for Youth, een Belgische vzw, pakt dit probleem aan door gebruikte IT-apparatuur nieuw leven in te blazen.

Met een sterke focus op sociale en ecologische impact verzamelt de organisatie jaarlijks duizenden toestellen om jongeren te helpen. Tijdens een interview met Hans De Backer en Barbara De Weyer van Digital for Youth werden de omvang, doelen en uitdagingen van hun werk besproken.

Jongeren zijn digitaal kwetsbaar

We staan er vaak niet bij stil hoeveel jongeren zich geen laptop kunnen veroorloven voor de middelbare school, hoger onderwijs of een job. “Twintig procent van de kinderen leeft in armoede, en veertig procent van de Belgen is digitaal kwetsbaar,” benadrukt De Weyer. “Daarom zorgen we ervoor dat scholen meer en meer circulair beginnen te denken. We bieden een korting aan van tien procent aan scholen als ze hun oude toestellen aan ons geven,” gaat De Backer verder.

De organisatie werkt daarom nauw samen met verschillende Vlaamse overheidsinstanties. “De Vlaamse overheid is een van onze grootste donateurs, goed voor tien procent van alles wat we binnenkrijgen. ”Daarnaast doneren politiezones, gemeenten en andere entiteiten regelmatig toestellen.”

Van 9.000 naar 23.000 toestellen

De Weyer is verantwoordelijk voor het inzamelen van hardware en blikt terug op de groei van de organisatie: “We hebben dit jaar ongeveer 23.000 toestellen ingezameld, waarvan de helft laptops en de andere helft ander materiaal. Vorig jaar was dat 14.000, en het jaar ervoor 9.000. Dus we hebben de wind in de rug, onder meer dankzij de EU Corporate Social Responsability Directive.” Deze toestellen komen van meer dan 350 bedrijven en overheidsorganisaties, waaronder grote namen zoals Fluvius, Bpost en HP.

“De meeste donateurs blijven trouw elk jaar contact opnemen met ons,” zegt De Weyer. “De positieve respons vanuit IT- en CSR-managers toont dat de samenwerking gewaardeerd wordt.”

Donaties van partners

“Bpost doneerde dit jaar elfduizend toestellen, waaronder drieduizend HP-laptops. Dat is fantastisch mooi,” gaat De Weyer verder. Deze samenwerking toont aan hoe bedrijven zowel sociaal als ecologisch kunnen bijdragen.

Digital for Youth werkt nauw samen met HP. “De samenwerking begon toen HP ons als persoonlijk project koos. Sindsdien is het een belangrijke partner geworden. HP zette al snel in op duurzaamheid, dus daar vinden we mekaar wel in terug,” verduidelijkt De Weyer.

Sociale en ecologische impact

De kern van Digital for Youth ligt in de dubbele impact. “We zorgen ervoor dat jongeren kunnen digitaliseren: we voorzien laptops voor huiswerk, helpen met CV’s maken, en leren ze coderen via scholen en jeugdorganisaties. Tegelijkertijd dragen partner-organisaties bij aan de circulaire economie. Een laptop die nog vier jaar of zelfs langer meegaat, maakt een enorme ecologische impact,” aldus De Weyer.

Niet alle ingezamelde toestellen zijn echter geschikt om opnieuw te gebruiken. De Backer: “We geven enkel toestellen aan jongeren die een grade A, B en C+ hebben. Dat zijn dan bijvoorbeeld de beste HP-toestellen uit de zakelijke EliteBook-reeks. Andere refurbished toestellen worden doorverkocht om onze operaties te financieren. Ook daar zijn we transparant in.” Dit model zorgt ervoor dat de organisatie financieel duurzaam blijft terwijl ze een stevige impact maakt.

Transparantie en impactrapporten

Digital for Youth zet sterk in op transparantie. “De eerste rapportage die Barbara teruggeeft aan elke donateur is de asset overview, met serienummers en grading,” legt De Backer uit. ”Daarnaast ontvangen bedrijven uitgebreide impactrapporten. We geven een sociaal-impact-rapport, een ecologisch-impact-rapport, een asset overview, een certificate of data wiping en destruction.”

Deze rapporten helpen bedrijven hun duurzaamheidsdoelen te behalen en te communiceren. Het helpt ook dat Digital For Youth een one-stop service is. Dat wil zeggen dat het alles doet: van logistiek tot refurbishen en het ontginnen van mineralen uit de apparaten met hun technische partner Circular-IT.

Digital for Youth zamelt niet alleen laptops in, maar ook smartphones en andere IT-apparatuur, zoals servers, monitors, printers, kabels en accessoires. “We zamelen alles in om de ecologische impact zo groot mogelijk te maken,” zegt De Backer. Dit brede inzamelingsbeleid helpt om schadelijke materialen op een veilige manier te verwerken, afval te minimaliseren en grondstoffen te ontginnen. “Zo dragen we bij aan de Europese Green Deal, en apparaten blijven langer bruikbaar dankzij wetgevingen als de Repairability Directive.”

Naast de huidige initiatieven blijft Digital for Youth innoveren met nieuwe projecten. Zo werd recent AI for You gelanceerd: een project om jongeren kennis te laten maken met kunstmatige intelligentie. De Weyer gaat verder: “Ook in AI is ze een kloof tussen mensen die er wel of niet toegang tot hebben, en die wordt alleen maar groter. We spelen daar wel op in met partners als HP, en kunnen er alleen maar voor zorgen dat die kloof kleiner en kleiner wordt.”

Digital for Youth hoopt de komende jaren meer en meer jongeren te kunnen helpen en organisaties circulair te laten opereren. Hun missie is dan ook overduidelijk: “Onze droom is dat elke jongere toegang heeft tot een laptop.”