Hybride werken: het beste van twee werelden

Kenniswerkers – waaronder ook nieuwe werkkrachten – werkten de afgelopen twee jaar bijna onafgebroken van thuis; tenminste als hun functie het toeliet. Recent kwam er een einde aan die verplichte thuiswerkperiode. Een verademing voor de ene, een kwelling voor de andere. Volgens Lode Godderis is het belangrijk dat organisaties zich voorbereiden op de toekomstige manier van werken: hybrid working.

Hoe het zaadje van hybrid working geplant werd

We herinneren het ons allemaal nog goed: in maart 2020 gingen kantoordeuren plots op slot. Kenniswerkers zeulden hun desktopcomputers, documenten en andere werkspullen mee naar huis om zich er – zo dachten ze – voor enkele weken te installeren aan hun keukentafel. Weken, maanden en zelfs twee jaren gingen voorbij. En nog zaten vele kenniswerkers iedere werkdag het beste van zichzelf te geven; vaak aan diezelfde keukentafel met beperkte tools. Hoog tijd voor verandering.

De impact van het verplichte thuiswerk

Dat het verplichte thuiswerk en de geïmproviseerde manier van werken een impact heeft op het fysieke en mentale welzijn blijkt uit onderzoek van IDEWE. Zo klaagde 55 % van de ondervraagde thuiswerkers over rug- en nekpijn als gevolg van een niet-ergonomische thuiswerkplek. En 50 % voelde zich uitgeput omdat de schermtijd aanzienlijk verhoogde (denk maar aan al die videomeetings). Het goede nieuws? Al die problemen kunnen aangepakt en opgelost worden. Een must voor organisaties die verder willen evolueren naar een hybride manier van werken.

Zó wordt hybride werken een succes

In the Office of the Future doet HP al jaren onderzoek naar het kantoor van de toekomst. HP is er – net zoals Lode Godderis – van overtuigd dat hybrid working alleen maar aan belang zal winnen. Werknemers, maar ook werkgevers ervaarden de afgelopen periode dat het ook anders kan. Ja, bepaalde taken kunnen thuis even vlot – of misschien zelfs vlotter – afgehandeld worden. Nee, we misten de dagelijkse file naar en van kantoor niet. Bovendien snakken we allemaal naar de flexibiliteit om overal aan de slag te kunnen gaan. Of dat nu thuis, op kantoor of onderweg is. Het bezorgt ons immers een verhoogd gevoel van autonomie. Hoe je er als werkgever voor kan zorgen dat hybride werken een succes wordt?

Persoonlijke tools

Belangrijk hierbij is om ervoor te zorgen dat er veilig en productief gewerkt kan worden; op eender welke werkplek. Daarvoor zijn een persoonlijke aanpak en persoonlijke tools – die volledig aansluiten bij de dagelijkse activiteiten van iedere werknemer – onmisbaar. Een mobile trailblazer zoals een accountmanager heeft bijvoorbeeld baat bij een licht toestel zoals de HP Elite Dragonfly én een draagbaar tweede scherm. Een professional creator daarentegen heeft nood aan een krachtig toestel zoals de HP ZBook Studio én een groot extra scherm. Het komt er eigenlijk op neer om jouw werknemers in te delen in een aantal profielen; ook wel persona’s genoemd. Op die manier kan je iedere persona voorzien van de meest passende tools. Meer weten over de mogelijke persona’s binnen jouw organisatie? Lees er hier meer over.

Een andere indeling van het kantoor

Ook het kantoor zal op een andere manier ingericht moeten worden. Het vormt niet langer de vaste werkplek waar werknemers iedere dag acht uur aan hun bureau zullen werken. Nee, in de hybride werkomgeving zal het kantoor Activity Based Working ondersteunen en een nieuwe rol krijgen: die van de 8 C’s.

  • Connecteren
  • Coachen
  • Co-creëren
  • Communiceren
  • Cultuur
  • Celebreren
  • Candid meetings
  • Concentratie

Zo zullen werknemers naar kantoor gaan om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Meer weten over Activity Based Working in de hybride werkomgeving? Lees het hier.

Een cultuur van vertrouwen

Misschien nog wel het moeilijkste van al: van een controlerende naar een resultaatgerichte werkcultuur evolueren waarbij er wederzijds vertrouwen is. In zo’n vertrouwelijke cultuur telt het resultaat en niet hoe lang iemand bijvoorbeeld aan een bepaald project werkt.