De voor- en nadelen van een digitaal kladblok

Aantekeningen maken doen we steeds vaker met een digitaal kladblok. We gebruiken bijvoorbeeld een app op onze smartphone. Wat zijn de mogelijkheden en welke voor- en nadelen heeft het werken met een digitaal kladblok?

Het maken van aantekeningen dient als geheugensteuntje en helpt je om te concentreren. Tegelijkertijd laat je zien dat je het belangrijk vindt wat de ander vertelt en voorkom je dat diegene achteraf van gedachten verandert. Alles staat tenslotte zwart-op-wit.

Soorten digitaal kladblok

Vrijwel elk mobiel device beschikt tegenwoordig over een app om aantekeningen te maken. Vind je die niet zo fijn? Dan kun je verschillende apps met een digitaal kladblok downloaden.

Populaire apps als OneNote, Evernote en Google Keep bieden een ideale (online) opslagplek voor al je notities, schetsen en ideeën. Die kun je uitbreiden met relevante documenten, foto’s en PDF’s. Of voeg een audio- of videofragment toe als extra geheugensteun.

Notitietablets

Tablets – zoals een reMarkable, Kobo Elipsa, Lenovo Smart of Onyx Boox – voor digitaal aantekeningen bijhouden duiken steeds vaker op. Waarom is dit handiger dan pen en papier of een app via je device?

Handig is dat je aantekeningen digitaal zijn, makkelijk te delen en sneller vindbaar. Je kan ze rubriceren, kopiëren naar een Word-document en andere documenten uploaden. Nadelen? Tja, het blijft lastig ordenen als je losse aantekeningen en de kosten van pen en papier ligt stukken lager dan die van een notitietablet.

Geluidsrecorder

Wil je alles vastleggen en toch aandachtig kunnen luisteren? Dan is het slim om je vergadering of gesprek op te nemen. Veel notitie-apps hebben een ingebouwde geluidsrecorder.

Smartpen

Gebruik je liever een notitietablet, dan is een zogenoemde smartpen een uitkomst. Hiermee kun je schrijven op echt papier en is je geschreven tekst gelijktijdig digitaal vastgelegd met de ingebouwde (infrarood)camera van de pen.

Al je aantekeningen worden opgeslagen op het flashgeheugen en zijn via bluetooth te synchroniseren met een smartphone of laptop. Vervolgens kun je ze eenvoudig bewerken en delen met anderen.

Prijs Smartpen

De meeste slimme pennen werken met speciaal papier om je aantekeningen te digitaliseren. Al zijn er ook pennen waarmee je op je scherm of zelfs op elke ondergrond kunt schrijven.

Houd er wel rekening mee dat een smartpen nogal een investering is: voor een goed exemplaar ben je rond de 200 euro kwijt. Wel werken ze naadloos samen met de meeste notitie-apps, die veelal gratis te gebruiken zijn.