
Is het hebben van een SIM-poort in je laptop handig, of beter gezegd: nodig?
Als je vaak onderweg bent met je laptop, ken je het wel: opborrelende frustratie bij trage wifinetwerken, trage verbindingen of de hotspot die niet wilt werken op je smartphone. Daarom loont het de moeite om te checken of jouw laptop over een functie beschikt die vaak over het hoofd gezien wordt: de simkaartmodule.
Is mijn laptop geschikt?
Eerst en vooral moet je over de juiste simkaart beschikken, en dat is de datasim. Het grote verschil met een traditionele simkaart is dat je daarmee ook kan bellen en sms’en. Een datasim is gericht op internetverbinding en data-overdracht.
Om te weten te komen of je een simkaart in je laptop kan steken, check je de poorten en ingangen op het toestel zelf. De ingang ziet er gelijkaardig uit als die van jouw smartphone en moet vaak ook open geklikt worden met een pinnetje. Als je hier niet wijzer van wordt, kan je uiteraard altijd de handleiding raadplegen of het modelnummer van je laptop opzoeken.
Een simmodule wordt vaak aangeduid als WWAN (Wireless Wide Area Network). Zie je in je toestelbeheer iets als ‘WWAN-enabled’, dan zit je goed. Zo niet, dan kan je nog steeds overwegen om een 4G USB dongle of MiFi-router te gebruiken, maar dan sleur je weer extra (en eigenlijk onnodige) hardware mee.
Als je niet over de juiste laptop beschikt, is er nog wel de mogelijkheid om een embedded sim of eSIM te gebruiken. Dat doet net hetzelfde als een simkaart, maar zoals de naam doet vermoeden, verloopt alles digitaal.
Hoe zorg je ervoor dat alles naar behoren werkt?
Het installatieproces is eigenlijk heel gelijkaardig aan dat van jouw smartphone of tablet. Haal de sim-tray uit de laptop, leg de simkaart er correct in en klik de tray terug in het slot. Als er geïnstalleerde sim-software op je laptop staat, start die op om alles naar wens in te stellen. Dat is echter afhankelijk van model tot model. Let op: het kan zijn dat er geen micro of nano-SIM in de tray past, maar enkel een standaard formaat. Adapters bieden hier de oplossing.
Wat heb ik daaraan?
Simkaarten zorgen al decennia voor dat smartphones kunnen verbinden met mobiel internet. Momenteel hebben ook de meeste laptops een simkaartpoort, maar niet iedereen is zich hier van bewust. Een simkaart in je laptop fungeert als een 4G-netwerk. Je kan er dus overal mee op het internet verbinden zonder een WiFi- of bekabelde router nodig te hebben. Geen zoektocht meer naar wifiwachtwoorden en netwerken met een iet of wat deftig signaal.
Mobiele netwerken zijn beter beveiligd dan openbare wifi. Je verkleint dus het risico op datalekken of hackers die meekijken op onbeveiligde netwerken. Sommige modellen laten je zelfs toe om je laptop als hotspot in te stellen, zodat je niet meer je smartphone moet rekenen én batterijverbruik verminderd. Dan kan je je internetverbinding delen met andere toestellen, zoals een tablet of tweede laptop. Hiervoor moet je enkele instellingen configureren en dan kan je aan de slag.
Niet voor iedereen
Je vindt dergelijke poorten eerder terug op zakelijke laptops. Consumententoestellen hebben die vaak niet omdat er verondersteld wordt dat particulieren hun laptop weinig of niet onderweg gebruiken. In dat geval is een simkaart overbodig, want als je van thuis werkt, ben je beter af met een wifiverbinding.
Zoals eerder vermeld worden niet alle kaartformaten ondersteund en kan het zijn dat je handmatig nog de nodige software en drivers moet downloaden. Dat kan voor sommigen een struikelblok zijn. Er komen vaak ook extra kosten kijken bij zo’n datasimkaart, omdat je die bovenop je gewone kaart aanschaft. Daar hoort op zijn beurt een speciaal abonnement bij, en zo loopt de totaalkost snel op.
In België ondersteunen volgende providers een datasimkaart, gaande van 15 euro tot 36 euro per maand: Proximus, Mobile Vikings en Orange.
Conclusie
Een simkaart in je laptop is geen must voor iedereen, maar kan voor de juiste gebruiker wel een prachtige ontdekking zijn. Het antwoord op de vraag: “waarom (niet)?” hangt dus volledig van jou af.
Zakelijke gebruikers die vaak onderweg zijn en graag meerdere apparaten verbinden zonder al te veel zorgen, zouden eigenlijk niet moeten twijfelen. Mensen die vooral van thuis werken en slechts af en toe eens werken via mobiel internet, zijn dan weer beter af zonder. Hier zijn alle voor- en nadelen nog eens opgelijst:
Voordelen
- Altijd online, ook onderweg of op locaties zonder wifi
- Veiligere optie dan openbare wifinetwerken
- Geen extra hardware nodig
- Bespaar je smartphonebatterij
- Geschikt voor zakelijke gebruikers die vaak onderweg zijn
Nadelen
- Niet elke laptop heeft een simmodule
- Niet elk formaat wordt ondersteund
- Installatieproces kan ingewikkeld zijn zonder juiste software
- Abonnementskosten