Gartner benoemde AI-agents als één van de tech trends voor 2025. Als veel bedrijven daar in de toekomst gebruik van maken of ermee gaan experimenteren, lijkt dat nefast nieuws voor de werknemers. Is die angst wel terecht?
Artificiële intelligentie is al succesvol geïntroduceerd in veel bedrijven. Werknemers ervaren een stijging in productiviteit en hebben meer tijd in een werkdag. Nieuwer zijn AI-agents; volledige autonome assistenten die alledaagse taken kunnen overnemen van werknemers. Grote technologiebedrijven experimenteren er vandaag al mee, en het is een kwestie van tijd voordat kmo’s zullen volgen.
AI-agents onderscheiden zich van andere AI-tools doordat ze zelfstandig acties ondernemen om specifieke doelen te bereiken, zonder dat er menselijke input nodig is.
Gaat AI ons volledig vervangen?
Voor werkgevers klinken die tools fantastisch. Bij IT-bedrijven hoeven systemen niet meer gemonitord te worden, want dat nemen AI-agents voor hun rekening. “80 procent van mijn job kan geautomatiseerd worden. Tof! Maar als je 80 procent van je job kunt automatiseren, wat denkt de baas dan?” zegt Andreas Van Puyenbroeck, Category Manager en AI Ambassador voor Noord-West-Europa bij HP.
“De introductie van AI-tools in bedrijven werkt het beste als je medewerkers laat zien: ‘What’s in it for you.’. Het heeft weinig zin om een licentie uit te delen zonder sessies over het gebruik en de voordelen”, gaat hij verder. Het is belangrijk dat je als bedrijf genoeg context meegeeft aan jouw werknemers en dat je uitlegt welke impact het gaat hebben op hun job.
Dat kan door trainingen, change management, workshops en het opbouwen van vertrouwen in je werknemers. Ze moeten leren om AI te omarmen, en niet te negeren zodat ze voorbijgestreefd worden. Van Puyenbroeck legt uit: “De mogelijkheden van AI-agents zijn fantastisch. Maar op korte termijn is dat voor veel mensen een angstaanjagende technologie met een heel directe impact.”
Een gegronde angst?
“Is de angst gegrond om te veronderstellen dat AI ons allemaal gaat vervangen? Ja en nee”, zegt Van Puyenbroeck. “De werkwijze van jouw bedrijf kan binnen enkele jaren achterhaald zijn als je nu niet mee op de kar springt. Stilstaan is achteruitgaan.” AI gaat echter nooit elke job volledig kunnen vervangen, maar gaat wel de manier waarop mensen werken fundamenteel veranderen.
Een realistisch scenario is dat AI-Agents een ondersteunende rol gaan spelen in plaats van mensen te vervangen. “Vandaag is AI al een fantastisch hulpmiddel, maar de mindset van werknemers moet veranderen van angst naar acceptatie. Ze moeten die tools leren gebruiken.”
“Werkgevers en werknemers moeten beseffen dat AI niet meer weg te denken zal zijn uit toekomstige werkplekken. Door hun mindset aan te passen, kunnen ze meegroeien en hun rol laten evolueren”, besluit Van Puyenbroeck.