AI en de werkplek: nieuwe kansen of bedreiging?

De introductie van artificiële intelligentie op de werkvloer belooft een revolutie in gang te zetten. De technologie biedt ongekende mogelijkheden om werkprocessen te versnellen en efficiëntie te verhogen.

Artificiële intelligentie is een fantastische technologie die continu evolueert. Zoals bij elke grote verandering roept artificiële intelligentie (AI) ook onzekerheid op: wat betekent het voor jobs, de werkdruk ervan, en de menselijke touch die zo broodnodig is in veel sectoren? Is AI een kans of een bedreiging? We praten erover met Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux.

Hoe AI werk verandert

AI wordt al in veel jobs toegepast om repetitieve taken te automatiseren en processen te optimaliseren. HP integreert AI zelf al succesvol in verschillende afdelingen. “Voor elk bedrijf en organisatie geldt dat de mate waarin je succesvol technologie benut, je doorgaans competitiever en succesvoller kunt zijn. Betere producten of services bieden, ofwel met behulp van technologie meer focus kunt leggen zaken doen of helpen van mensen. Binnen HP kijken alle teams wat AI concreet voor hun afdeling kan betekenen,” legt Van Beneden uit.

Voor sales biedt AI waardevolle inzichten: “Het kan gaan over een verkoper die door AI betere inzichten krijgt en wat die vandaag het beste doet om klanten aan te bieden wat ze nodig hebben. Of over hoe iemand automatisch een aantal voorstellingen bouwt voor klanten die vaak heel repetitief zijn en zich kan focussen op de toegevoegde waarde ”

In de helpdesk gaat het om het sneller en beter te kunnen helpen van klanten. “Onze online customer support via bijvoorbeeld chat is nu al zoveel beter dan een jaar geleden, door nog nauwkeuriger een klantvraag te kunnen identificeren en beantwoorden op basis van alle kennis uit de database. Maar ook als klanten liever met ons bellen, helpt AI met een automatisch verslag, actiepunten zodat een support collega meteen de oplossing kan bieden en zo mensen steeds sneller kan helpen.”

Angst en onzekerheid op de werkvloer

Toch brengt AI ook uitdagingen met zich mee wat betreft acceptatie door werknemers. Van Beneden snapt de kritische noten die nieuwe technologie soms oproept: “De natuurlijke reactie bij verandering is bij een werknemer, maar ook bij een werkgever. Voor ze meegaan in de verandering willen ze beter begrijpen wat het is en wat het ze persoonlijk brengt. En belangrijker, wat kunnen ze doen om er van te profiteren.”

Hij benadrukt het belang van training en tijd voor training om deze barrière weg te nemen. “Afgezien van de voordelen van AI die voor veel rollen generiek interessant zijn, weten de collega’s zelf binnen hun eigen vakgebied het best waar AI de meeste toegevoegde waarde biedt. Het is begrijpelijk dat bedrijven hier zo snel mogelijk willen ontwikkelen, maar geef collega’s daar dan ook voldoende tijd voor. Biedt training en opleiding aan zodat ze AI snappen. En geef ze genoeg tijd gedurende hun werkweek om binnen die nu al ontelbare AI opportunities, de voor hen juiste tools eigen te maken. Deel de use cases. AI is voor bedrijven strategisch. Geef het dan ook de tijd en aandacht die het verdiend en behandel het zeker niet als een ‘quick fix’, want het is veel meer dan dat.”

Een balans vinden tussen mens en technologie

Hoewel AI een oplossing kan zijn voor de stijgende werkdruk, brengt een nieuwe technologie zelf ook druk mee.  “Spreek erover in een teamoverleg en maak ook duidelijk dat je niet binnen een maand AI-expert hoeft te zijn. Het is een leertraject waar korte termijn iedereen van profiteert en waarbij de een het sneller zal omarmen en gebruiken dan de ander. Daarbij is de eerste fase wellicht een trial-and-error fase waarbij je nog niet te veel stuurt. Maar ook de organisatie zelf zal op een bepaald moment de AI-strategie duidelijk moeten formuleren en collega’s deelgenoot maken tijdens de uitvoering” zegt Van Beneden.

Hij ziet zelf echter vooral het potentieel: “AI gaat ons waarschijnlijk in staat stellen om een nieuw niveau van intelligentie te bereiken om complexiteit te managen. AI is geen allesomvattende oplossing, maar een krachtig hulpmiddel dat werknemers kan ondersteunen en organisaties helpt evolueren.”

Of het een kans is of een bedreiging? “Belangrijk is om snel te accepteren dat AI er is en meer en meer impact zal hebben. Daarbij ben je als werknemer of professional zelf verantwoordelijk om nieuwsgierig te zijn en voor jouw eigen werk actief na te denken hoe AI van jou een betere professional maakt, die AI inhoudelijk en qua workload kan gebruiken. Wel ligt er een zware verantwoordelijkheid bij het management om de strategie, de tools, de tijd en de training te bieden die de collega’s hierbij helpt.”