In de trein je laptop openklappen of in een restaurant een aantal mails beantwoorden vanaf je smartphone: in het openbaar werken is makkelijker dan ooit. Tegelijkertijd moet je steeds beter opletten dat er niemand stiekem meekijkt om gevoelige informatie te achterhalen. Hoe veilig is het? Ontdek Sure View en 3 andere tips om pottenkijkers buiten de deur te houden.
1. Veilig werken op gratis wifi
Tegenwoordig is het vrijwel overal mogelijk gratis met internet te verbinden. De meeste restaurants, ov-bedrijven en werkplekken bieden een gratis wifi-hotspot aan, zodat je niet afhankelijk bent van de dataverbinding van je smartphone.
Groot probleem met de meeste gratis en open wifi-netwerken is dat ze slecht, of zelfs helemaal niet beveiligd zijn. In principe kan daardoor iedereen met kwade wil het internetverkeer op het netwerk aftappen en gevoelige data en inloggegevens buitmaken. Daarvoor hoeft hij niet eens stiekem mee te kijken op het scherm van de smartphone of computer van de gebruiker.
VPN inschakelen
Het advies is dan ook doorgaans om niet met open wifi-netwerken te verbinden. Soms heb je echter geen andere optie, dan is het slim om een VPN in te schakelen. VPN staat voor Virtual Private Network en bouwt als het ware een muur rondom de internetverbinding. De verbinding wordt versleuteld en loopt via een aparte server die veelal geen informatie bijhoudt.
Ook stelt een VPN de gebruiker in staat om zijn of haar locatie te verhullen. Zo maak je elke internetsessie anoniem en voorkom je pottenkijkers. In die zin is het logisch dat steeds meer bedrijven hun medewerkers verplichten om een VPN in te schakelen, omdat ze anders niet (op afstand) toegang tot het interne netwerk kunnen krijgen.
2. Voorkom meekijken met Sure View
Reis je geregeld tijdens de spits met de bus of trein, dan zie je om je heen talloze opengeklapte laptops. In veel gevallen is het doodsimpel om te zien wat een medereiziger aan doen het is. Van een Netflix-serie kijken of gamen tot het werken aan een bedrijfspresentatie met gevoelige informatie. Al die zichtbare schermen zijn aantrekkelijke doelwitten voor zogeheten ‘visuele’ hackers.
Schermfilter
Om meekijkers te voorkomen kun je de schermhelderheid van je laptop verlagen, maar daar heb je ook zelf last van. Een goed alternatief is een schermfilter, een stuk folie dat je over je display plakt waardoor je scherm van de zijkant slecht zichtbaar wordt. Deze filters zijn er in verschillende formaten en voor zowel laptops, tablets als smartphones.
Een nadeel van een schermfilter is dat het vrij moeilijk te verwijderen is als je het (even) niet meer nodig hebt. HP heeft daarom Sure View ontwikkeld, een geïntegreerd privacyfilter dat met een druk op de knop is te activeren.
Kijk je vanuit een hoek (bijvoorbeeld over iemands schouder) naar een laptopscherm met Sure View, dan zie je een donkere waas. Alleen de gebruiker heeft goed zicht, zodat hij ongestoord en zonder pottenkijkers kan doorwerken.
3. Versleuteld bellen en chatten
Als privacy voor iemand van levensbelang is, dan is het wel voor Edward Snowden. De klokkenluider en voormalig NSA-medewerker raadt iedereen die pottenkijkers buiten de deur wilt houden aan om gebruik te maken van Signal. Dit is een gratis communicatie-app die beschikt over krachtige end-to-end-encryptie, waardoor berichten die je naar anderen stuurt niet te onderscheppen zijn door kwaadwillenden.
Daarnaast laat Signal je versleuteld (video)bellen via internet. In tegenstelling tot WhatsApp en Facebook Messenger is Signal open source, wat inhoudt dat de broncode kan worden gecontroleerd door onafhankelijke experts. Ook houdt Signal – in tegenstelling tot veel andere chatdiensten – geen gedragsgegevens (metadata) bij. Mede daarom kun je erop vertrouwen dat de app je privacy respecteert.
4. Versleuteld e-mailen
De meeste e-maildiensten zijn gratis en bieden de gebruiker tientallen gigabytes opslagruimte voor nop. Dat heeft echter wel zijn prijs: je betaalt met je privacy. In veel gevallen worden de berichten die je verstuurt gescand, om op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties te tonen.
ProtonMail is een voorbeeld van een e-maildienst die dit niet doet en het bedrijven, geheime diensten en kwaadwillenden bijzonder lastig maakt om je berichten te onderscheppen. Zo maakt de dienst gebruik van sterke encryptie voor zowel het versturen als ontvangen en bewaren van mails.
Het serverpark van ProtonMail staat bovendien in een zwaarbeveiligde Zwitserse bunker. De dienst is net als Signal open source, waardoor iedereen de beveiliging kan controleren en verbeteren.