
De slimme werkplek is niet langer toekomstmuziek. Steeds meer bedrijven gebruiken technologie om hun kantoor efficiënter, comfortabeler en duurzamer te maken. Eén van de opvallendste trends hierin is de digital twin.
Een digital twin is een digitale kopie van een fysieke ruimte, toestel of proces. Wat deze kopie bijzonder maakt, is dat hij met live data werkt zoals gegevens uit sensoren, software en apparaten. Die worden continu doorgestuurd naar een simulatietool, die zo een (real-time) spiegel vormt van de werkvloer. De technologie is eigenlijk ontwikkeld om fabrieken en machines op afstand te monitoren. Vandaag wordt het ook gebruikt in kantoren, coworkingspaces en zelfs thuiswerkomgevingen. De voordelen zijn talrijk.
Wat kun je ermee op kantoor?
Een kantoor met een digital twin toont hoeveel mensen er aanwezig zijn, welke vergaderzalen effectief gebruikt worden, of waar het vaak te warm of te koud is. Je kunt het gebruik van ruimtes in jouw kantoorgebouw effectief meten. Ook onderhoud wordt proactief. Wanneer een printer bijvoorbeeld keer op keer opnieuw foutmeldingen geeft of de luchtkwaliteit daalt, kan het systeem automatisch alarm slaan. Zo voorkom je problemen voordat medewerkers ze überhaupt door hebben. De inzichten die je krijgt zijn veel nauwkeuriger dan bij traditionele registratie of manuele tellingen. En ze kunnen het welzijn van je werknemers verbeteren
Hebben thuiswerkers er ook iets aan?
De impact van digitale tweelingen thuis is voorlopig nog beperkt, maar dat verandert snel. Slimme bureaus of stoelen kunnen beweging detecteren. Verlichting en temperatuur kunnen automatisch aangepast worden aan je werkritme. Zelfs IT-support kan profiteren van een digitale kopie van je thuisnetwerk. Dat is vooral handig wanneer je ondersteuning op afstand krijgt. In plaats van iets uit te leggen aan een helpdeskmedewerker, kan hij of zij zien wat jij ziet, en waar het probleem zich voordoet.
lees ook
Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd
Zoals bij elke technologie zijn er ook kanttekeningen. Een digital twin vraagt fikse investeringen in hardware, software en infrastructuur. Sensoren moeten juist geplaatst worden en de teruggegeven data moet juist geïnterpreteerd worden. Zonder een goed plan loop je de impact mis. Daarnaast kan privacy een gevoelig punt zijn. Sensoren die beweging, aanwezigheid of gedrag registreren, kunnen vragen oproepen bij medewerkers. Het is belangrijk dat je medewerkers weten welke gegevens je bijhoudt, en vooral waarom.
Slimmer hybride werken
Hybride werkplekken brengen vragen met zich mee. Wat werkt goed en wat kan beter? Niet iedereen is elke dag op kantoor, dus je hebt nuttige en bruikbare inzichten nodig. Een digital twin toont op welke dagen de meeste werknemers op kantoor zijn en welke zones er onderbenut blijven. Dat maakt het makkelijker om werkplekken flexibel toe te wijzen.
Bedrijven kunnen ook inspelen op het gedrag van hun teams. Als het blijkt dat mensen liever apart gaan zitten dan in open ruimtes te werken, kun je de werkplek daaraan aanpassen. De inrichting van de werkplek evolueert zo mee met de noden van medewerkers. Sommige organisaties tonen de data rechtstreeks op infoschermen. Denk aan een digitale plattegrond aan de ingang, waarop je meteen ziet welke werkplekken vrij zijn, hoe druk het is, of wat de temperatuur is in bepaalde zones.
Digital twins & AI
Steeds meer bedrijven investeren in digital en gebruiken ze als de basis voor hun AI-strategie. Door generatieve AI te koppelen aan een digital twin, kunnen ze die digitale modellen sneller bouwen, aanpassen en gebruiken. In een hybride werkplek kan een digitale tweeling bijvoorbeeld realtime gegevens verzamelen en daarna suggesties doen om werkruimtes beter te gebruiken, het welzijn van medewerkers te verbeteren of het energieverbruik terug te dringen.
Er zijn ook risico’s aan verbonden. Als de gebruikte data fout of onvolledig is, kunnen de conclusies van de AI of digital twin verkeerd zijn. Ook kan AI soms vooroordelen overnemen uit de data waarop het getraind is. Daarom is het belangrijk om de juiste data te gebruiken en duidelijke doelstellingen te hebben. Menselijk toezicht blijft (zoals bij alle AI-toepassingen) nodig om de resultaten correct in te schatten en toe te passen.