Cybercriminaliteit heeft zich ontwikkeld tot een ware industrie. Het darkweb biedt cybercriminelen een onlineomgeving waarin ze kunnen samenwerken en zich kunnen organiseren om gemakkelijk aan te vallen en slachtoffers te maken. Bedrijven kunnen niet anders dan de beveiliging op te drijven, bijvoorbeeld met HP Wolf Security. Zo houden ze hun werknemers veilig en productief. Enkele best practices om cybercriminelen voor te blijven.
Maak sterke wachtwoorden
Niet enkel hackers zijn goed in het kraken van wachtwoorden, ook artificiële intelligentie kan wachtwoorden zomaar kraken. Uit onderzoek van Home Security Heroes1 blijkt dat de nieuwe AI paswoordkraker PassGAN maar liefst 51 % van alle wachtwoorden kraakte in minder dan één minuut. Hoe dat kan? AI hoeft geen handmatige analyses uit te voeren.
Bovendien zijn wachtwoorden nog veel te vaak voor de hand liggend. Sterke wachtwoorden maken, is dus de boodschap. Waarop je moet letten en wat je kan helpen sterke wachtwoorden te creëren die zelfs AI niet kan kraken? Gebruik minimaal twaalf tekens (cijfers, hoofd- en kleine letters en speciale tekens), maak een wachtwoordzin of gebruik programma’s zoals Keeper of LastPass voor het maken én beheren van wachtwoorden. Daarnaast is het ook raadzaam om multifactor authenticatie te gebruiken. Hierbij vindt er een extra verificatie plaats bovenop het wachtwoord.
Wees aandachtig
Makkelijk gezegd, maar misschien wel minder makkelijk gedaan: wees aandachtig. Concreet betekent dit dat je best geen onveilige of verdachte websites bezoekt, geen bijlages opent die afkomstig zijn van onbekende personen, niet zomaar klikt op links in e-mails of berichten, ook niet zomaar bestanden downloadt en zeker geen gevoelige informatie doorgeeft.
Dé sleutel tot succes? Neem gerust je tijd, check de afzender van het bericht dat je ontvangen hebt en let extra op voor spelfouten in e-mails. Die laatste kunnen immers wijzen op e-mails afkomstig van cybercriminelen. Twijfel je? Denk dan aan het bekende spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ en vraag een collega of IT om even met je mee te kijken. Klik je toch op een onveilige link? Dan kan HP Sure Click Enterprise van HP Wolf Security je helpen.
Vertrouw op HP Wolf Security
Gelukkig is er ook HP Wolf Security om een reeks geavanceerde technologieën naar de cyberverdediging van je endpoint-toestellen te brengen. Die worden zelfs nog voor gebruik beschermd tegen mogelijke indringers. Zo stopt HP Sure Click Enterprise bekende en onbekende dreigingen door riskante e-mails, bestanden en links te isoleren.
HP Sure Start houdt het BIOS dan weer veilig, HP Sure Run houdt aanvallers tegen die antivirussoftware willen uitschakelen, terwijl HP Sure Recover altijd en overal voor een snel, veilig en geautomatiseerd herstel zorgt van het besturingssysteem; zonder enige tussenkomst van IT. En HP Sure View? Die zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie beschermd blijft. Met één druk op de knop wordt immers het geïntegreerde privacy scherm geactiveerd op je computer. Dankzij al deze beveiligingstechnologieën ga je overal veilig aan de slag.
Hanteer threat intelligence & zero trust
Andere manieren om cyberdreigingen en schade te voorkomen zijn threat intelligence en zero trust. Bij threat intelligence gaan experten gegevens verzamelen, verwerken en analyseren. Zo krijgen ze niet alleen inzicht in de tactiek van cybercriminelen, maar leren ze ook wie het doelwit is, waarom cybercriminelen aanvallen en welke methodes ze gebruiken.
Met threat intelligence gaan organisaties dus proactief te werk in de strijd tegen cyberdreigingen. Bij zero trust hanteert men het principe van ‘vertrouw nooit, verifieer altijd’. Hierbij worden endpoint-toestellen voortdurend gecontroleerd. Benieuwd hoe je evolueert naar een endpoint zero trust architectuur? Ontdek het hieronder:
- Zorg ervoor dat enkel de juiste persoon toegang heeft tot het toestel. Dat kan via biometrische controles en multifactor-authenticatie.
- Zorg ervoor dat het toestel betrouwbaar is, met ongeschonden firmware en ingebouwde zelfherstellende BIOS; ook tijdens het hybride werken.
- Zorg voor een recovery-plan in geval van diefstal van het toestel en voor bescherming van je gevoelige data. Zo vind je je toestel terug (zelfs wanneer het niet aan staat), kan je het op afstand (un)locken en indien nodig wipen.
- Zorg voor preventieve maatregelen om veilig te kunnen klikken door threats te isoleren en te verwijderen, én te leren van threat intelligence.